Daire Konut Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?
Daire Konut Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?
Daire & Konut alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Gönlünüzdeki gayrimenkulü arayıp bulmak sadece gözle bakmaktan ibaret değildir. Bir gayrimenkul fiziki anlamda yüz ölçümü olarak, oda sayısı olarak incelenmeli demirbaş ve masraf gerektirip gerektirmediği tespit edilmeli ama ayrıca komşuluk ilişkileri ile belediye ve tapu kayıtları da satın almadan önce incelenmelidir.
Daire alırken dikkat edilecek hususlar - Komşuluk
Komşuluk apartmanın dış kapısından başlar (cümle kapısı). Bir apartmanın kapısı ardına kadar açık ise o apartmanda komşuluğun olduğu söylenemez. Satılık daire için seçilen apartman asansörle değil yaya olarak çıkılır ki apartmanın temizliği, komşuların komşuluk haklarına riayet edip edilmediği çıplak gözle görülebilsin. Mesela: dış kapının açık olması veya binanın boyasının eski olması apartmanda birlik ve beraberliğinin olmadığını gösterir ki bu o apartmanda yarın bir gün siz otururken komşularınızla ortak hareket edemeyeceğinizin göstergesi demektir. Söz gelimi çatı akıyor olsun: Binanın boyasını yaptırmayan komşularınızdan nasıl çatı için ücret temin edeceksiniz? Gibi. Apartmandan yaya olarak çıkarken bir diğer gözlem de apartmanın sessizliği ile ortak kullanım alanlarının doğru kullanılıp kullanılmadığı konusudur. Örneğin apartman boşlukları ortak kullanım alanlarıdır boş ve temiz tutulmalıdır. Bu alanlarda bidonlar, eski eşyalar ya da her yana saçılmış ayakkabılar var ise bu olay dikkat edilmesi gereken bir komşuluk sorunu demektir. Gözle incelemelerin ardından mümkün ise kapılar çalınıp komşular ile tanışılmalıdır. Çünkü Kiminle komşuluk edeceğinizi bilmek en önemli ve en elzem haklarınızdan biridir. Olası komşunuz ile sohbet etmek aklınızda kendileri hakkında bir izlenim bırakacaktır ki bu ilk izlenim %80 oranında doğru algılanmış bir tanışma olacaktır. Bu işlem için herkes evde ise neredeyse yarım güne ihtiyaç vardır ki yeterli izlenimleri edinebilesiniz. Tüm bunlar daire konut alırken dikkat edilelecek husular? sorusunun ilk aşamasının cevabıdır.
Belediye Kayıtlarının İncelenmesi:
Kat mülkiyetli ya da iskânı alınmış kat irtifaklı bir daire alırken bağlı bulunan belediyenin arşiv bölümüne gidilerek tapu fotokopisi ile beraber görevliden binanın dosyasının çıkarılması istenir. Görevli memur kat maliki değilseniz size bilgi veremeyeceğiniz ifade edebilir. Bu durumda söz konusu gayrimenkulü satın alacağınızı özellikle ifade edin ki görevlinin yardımıyla söz konusu dosyada "yapı kullanım izni - iskân belgesi" olup olmadığına bakıp ve daha sonra projesi incelenerek proje üzerindeki bölümlerin gözle gördüğünüz daire ile örtüşüp örtüşmediği kontrol edebilesiniz. Bir olumsuzluk söz konusu değilse inceleme başarılı bir şekilde tamamlanmış demektir. Kat mülkiyeti ve kat irtifakı konuları için ayrıca linklere tıklayarak bilgi edinebilirsiniz. Bu aşama "daire alırken nelere dikkat etmek gerekir" sorusunun ikinci aşamasıdır.
Ev alırken tapuda nelere dikkat edilmeli?
Aynı Belediyede olduğu gibi Tapu dairelerinde de iskânlı gayrimenkullerin projesi mevcuttur. Eğer belediyede bilgi edinemediyseniz tapu dairesinde bir memurdan ya da Müdür muavinlerinden yardım isteyerek ve "satın almak istediğiniz gayrimenkulü araştırmak istediğinizi" söyleyerek, söz konusu gayrimenkulün projesini inceleyebilirsiniz. Daha sonra memura/Müdür yardımcısına gayrimenkul üzerinde her hangi bir haciz ipotek ya da başka bir işlemin olup olmadığını sorarak emlağın satışa hazır olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Bir gayrimenkul satın alınırken Tapu işlemleri için gerekli evraklar ya da belgeler sekmesini tıklayarak hangi evrakların gerektiği konusunda bilgi edinebilirsiniz. Bu aşama "Ev alırken tapuda nelere dikkat edilmeli" sorusunun son basamağıdır.
Özetle: Daire konut alırken nelere dikkat etmek gerekir? sorununun çözümü dikkat ve zaman isteyen önemli bir iştir. Önce gayrimenkul çevre anlamında incelenmeli sonra gayrimenkulün içinin size hitap edip etmediğine bakılmalı daha sonra sırasıyla komşuluk ilişkileri, belediye kayıtları ve tapu kayıtları incelenerek işlem güvenli bir şekilde tamamlanmalıdır.
Sıfır ev alırken nelere dikkat edilmeli?
Yukarıda yazılan 3 ana kriterin dışında inşaat firmasından sıfır ev alırken dikkat nelere dikkat edilmesi gerekir? ilk cevabı söz konusu gayrimenkulün tamamen bitmiş olması. Hem tapu üzerinde iskanı kurulmuş kat mülkiyetli tapusu çıkartılmış hemde fiziki anlamda içerisinin kaba ve ince işçilikleri bitirilmiş olması önemlidir. Eğer her iki şartta tamamsa son olarak elektirik ve suyun şantiyeden çıkartılmış yeni aboneliklerin oluşturulumuş olması önemlidir. Eğer var ise bina içerisindeki ortak kullanım alanlarında da (apartman boşlukları, cümle kapısı, daire kapısı, asansör, çatı,elektirik ve su panoları, kombi için sigorta panosu) eksik kalmamalıdır. Eğer söz konusu gayrimenkul nâtamam ise (kısa zaman içerisinde bitirilebilcekse) bu durumda anlaşılan ücretin tamamı ödenmemeli, Noter huzurunda yapılmış bir sözleşme ile dairenin ince işçiliklerinin sınıflandırılarak tek tek yazılması gerekmektedir. Örneğin çelik kapıdan oda kapısına, kullanılacak armatürlerin markalarına ve modellerine, parkelerin cinsleri ve kaliteleri (mesela: 1.sınıf meşe parke) gibi.. Ender de olsa bazı yapılarda telefon ve uydu prizleri takılı olmasına rağmen iç tesisatlarının boşolduğu, dolayısıyle daireye taşınmadan tesisat bedeli ödemek lgerektiği de olabiliyor. Bu tür problemler yaşamamak için daire teslim alırnırken camlardan mutfak dolaplarına, bataryalardan su giderlerine, elektirik tesisatlarından çamaşır ve bulaşık makinası bağlantı ve atık giderlerine kontrol edilerek teslim alınması önem arzetmektedir.